Strani studenti su već desetinama godina prisutni na univerzitetima u Srbiji, a posebno na Univerzitetu u Beogradu. U drugoj polovini prošlog veka visoko obrazovanje na srpskim fakultetima sticao je veliki broj studenata, pre svega iz zemalja članica Pokreta nesvrstanih. Sa diplomama i iskustvom stečenim u Srbiji, vraćali su se u svoje zemlje kao najbolji promoteri našeg savremeneg društva i kulture, kulturnog nasleđa, tradicije i sistema obrazovanja.

Vlada Republike Srbije preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Ustanovom studentsko odmaralište „Beograd“, i ove godine realizuje Program „Svet u Srbiji“. Stipendisti ovog projekta tokom prve godine boravka u našoj zemlji imaju obezbeđen smeštaj u Ustanovi studentsko odmaralište „Beograd“, P.O. „Radojka Lakić“ na Avali, gde ih našem jeziku uče profesori iz Centra za srpski kao strani jezik sa Filološkog fakulteta.

Projekat „Svet u Srbiji“ pruža priliku studentima iz svih delova sveta da upoznaju našu zemlju, tako što će savladati srpski jezik, a potom nastaviti osnovne, master ili doktorske studije na izabranim državnim fakultetima u Srbiji.

Ove godine se u našem odmaralištu nalaze studenti iz sledećih zemalja: Zelenortska ostrva, Turkmenistan, Kongo, Surinam, Gana, Šri Lanka, Gvineja Bisao, Kenija i Papua Nova Gvineja. Ovogodišnja generacija broji 44 izuzetnih mladih ljudi koji će uskoro savladati srpski jezik, a zatim upisati određeni nivo akademskih studija na izabranim fakultetima i, kao i stipendisti ovog projekta iz ranijih generacija, steći dragocena znanja i iskustva.