Страни студенти су већ десетинама година присутни на универзитетима у Србији, а посебно на Универзитету у Београду. У другој половини прошлог века високо образовање на српским факултетима стицао је велики број студената, пре свега из земаља чланица Покрета несврстаних. Са дипломама и искуством стеченим у Србији, враћали су се у своје земље као најбољи промотери нашег савременег друштва и културе, културног наслеђа, традиције и система образовања.

Влада Републике Србије преко Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са Установом студентско одмаралиште „Београд“, и ове године реализује Програм „Свет у Србији“. Стипендисти овог пројекта током прве године боравка у нашој земљи имају обезбеђен смештај у Установи студентско одмаралиште „Београд“, П.О. „Радојка Лакић“ на Авали, где их нашем језику уче професори из Центра за српски као страни језик са Филолошког факултета.

Пројекат „Свет у Србији“ пружа прилику студентима из свих делова света да упознају нашу земљу, тако што ће савладати српски језик, а потом наставити основне, мастер или докторске студије на изабраним државним факултетима у Србији.

Ове године се у нашем одмаралишту налазе студенти из следећих земаља: Зеленортска острва, Туркменистан, Конго, Суринам, Гана, Шри Ланка, Гвинеја Бисао, Кенија и Папуа Нова Гвинеја. Овогодишња генерација броји 44 изузетних младих људи који ће ускоро савладати српски језик, а затим уписати одређени ниво академских студија на изабраним факултетима и, као и стипендисти овог пројекта из ранијих генерација, стећи драгоцена знања и искуства.